Současná festivalová kinematografie pohledem dramaturgů přehlídky Be2Can 1

Předmět není vypsán Nerozvrhuje se

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
302MSFK1 Z 2 3/D česky zimní

Garant předmětu

Jméno vyučujícího (jména vyučujících)

Výsledky učení dané vzdělávací složky

Záměrem modulu je seznámení studentů s tváří a selekcí nejzásadnějších světových filmových festivalů. Na příkladech filmů a jejich zasazení do kontextu národních kinematografií i do kontextu kinematografie světové pak rozšiřuje povědomí studentů o nejaktuálnějším vývoji filmové řeči.

Forma studia

Přednáškový cyklus s projekcí a debatou

Předpoklady a další požadavky

-

Obsah kurzu

Cílem modulu je poskytnout studentům komplexní pohled na současnou světovou festivalovou tvorbu. Jak vypadají filmové festivaly v Berlíně, Benátkách a Cannes? Jaké trendy určují? Které tvůrce si festivaly vychovaly? Které festivalové filmy mají největší očekávání? A jak si filmy daných tvůrců a národností stojí v historickém kontextu?

Modul se skládá ze třech částí:

ČÁST PRVNÍ – Úvodní přednáška – pátek 6. 10. 2017 – 10.00 – U1 - FAMU

Dramaturgové filmové přehlídky Be2Can Aleš Stuchlý a Vít Schmarc seznámí studenty s tím nejzajímavějším, co se letos i v minulých letech urodilo na festivalech v Benátkách, Berlinale i Cannes. Speciální pozornost bude věnována festivalu v Locarnu, jehož se letos Aleš Stuchlý zúčastnil jako člen poroty Europe Cinemas Label. Přednáška potrvá zhruba jednu vyučovací hodinu, bude se odehrávat na FAMU a v jejím závěru bude prostor pro diskusi.

ČÁST DRUHÁ – Přednáška z cyklu Be2Can Focus

Student si dle vlastního zájmu zvolí jednu z přednášek z cyklu Be2Can Focus, na kterou se dostaví do malého sálu kina Lucerna.

Pátek 6. 10. - 20.00 Kino Světozor

Přednáška k retrospektivě BOŽSKÝ SORRENTINO

Rodinný přítel a formální eskamotér Paolo Sorrentino pohledem dramaturgů Be2Can. Italský architekt obrazů a následky jeho lásky k hudbě, mládí a kráse všeho druhu – od Přebytečného člověka až k Mladému papeži. Komentovat ukázky a žehnat budou kardinálové (ne)vkusu Aleš Stuchlý a Vít Schmarc.

Pátek 6. 10. - 17.30 - Malý sál Lucerna

RUBEN ÖSTLUND: V moci vyšší bezmoci

Švédský filmový sociolog, čerstvý držitel Zlaté palmy a vášnivý lyžař Ruben Östlund ve svých filmech rozkrývá podmíněné i nepodmíněné instinkty, které ovlivňují naše jednání v soukromí i ve veřejném prostoru. Několik zastavení s filmy muže, který ukazuje, jaké je to být v moci vlastní bezmoci uvede Vít Schmarc (45 minut)

Sobota 7. 10. - 17.00 - Malý sál Lucerna

Panel CINÉFONDATION: kulatý stůl a projekce

Co znamená prestižní canneská sekce Cinéfondation pro tuzemské filmaře? Pomohla nastartovat jejich mezinárodní kariéru? Podařilo se mladým českým a slovenským tvůrcům poté, co byli do této soutěžní sekce vybráni (nebo v ní dokonce získali jednu ze tří udělovaných cen), jejich úspěch zopakovat? První domácí debaty na toto téma se vedle mladých tvůrců zúčastní i děkan FAMU Zdeněk Holý.

Neděle 8. 10. - 17.00 Malý sál Lucerna

ANDREJ ZVJAGINCEV: Vítězství dobra nad zlem je pouhá iluze

Bytostný skeptik nebo realista? Nejvýznamnější ze současných ruských tvůrců a oblíbenec nejprestižnějších filmových festivalů Andrej Zvjagincev pohledem dramaturga Be2Can Aleše Stuchlého. Od symboly protkaných filmů Návrat a Vyhoštění přes kuchyňské drama Jelena a nekonvenční procedurál Nemilovaní až po dokonalou syntézu alegorie a politického gesta ve snímku Leviatan. Komentované pásmo ukázek uvede Aleš Stuchlý (45 minut)

ČÁST TŘETÍ – Filmová projekce

Student si vybere a zhlédne jeden z filmů uváděných na přehlídce. Následně napíše reflexi v rozsahu dvou normostran zabývající se zhlédnutým filmem.

Na úvodní přednášce budou studentům oznámeny termíny vybraných projekcí, na které budou mít vstup zdarma.

Odevzdaná reflexe se může věnovat libovolnému filmu z přehlídky Be2Can. Student si tedy zvolí, zda bude písemně reflektovat film, na který získal volný vstup, či jakýkoliv jiný film z programu Be2Can.

Doporučená nebo povinná literatura

-

Hodnoticí metody a kritéria

Kompletní účast na úvodní přednášce, přednášce dle osobního výběru a filmové projekci dle osobního výběru. Student má následně povinnost vypracovat osobní reflexi zhlédnutého filmového díla o rozsahu minimálně 2 normostrany a odeslat ji na tompavlicek@centrum.cz.

Při úspěšném splnění všech požadavků a odevzdání reflexe do 31.10. 2017 bude student ohodnocen 2 kredity.

Poznámka

-

Další informace

Pro tento předmět se rozvrh nepřipravuje

Předmět je součástí následujících studijních plánů