Spontánní film v praxi

Předmět není vypsán Nerozvrhuje se

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
306MSFP Z 2 20S česky letní

Garant předmětu

Jméno vyučujícího (jména vyučujících)

Výsledky učení dané vzdělávací složky

Cílem kurzu je seznámit studenty s natáčením na 8mm kameru skrze šetrnou avšak nesmírně působivou dokumentární a experimentální metodou, zachycující atmosféru a nepřeberná kouzla okamžiků v našem žitém světě.

Forma studia

seminář, natáčení v terénu

Předpoklady a další požadavky

Základy práce s filmovou kamerou, měřením expozice, voláním černobílého inverzního filmu.

Obsah kurzu

Teoretická čast: Projekce ukázek či kratších filmů převážně od Jonase Mekase, ale i Kurta Krena či Oscara Fishingera. Případně i ukázky z mojí vlastní tvorby. Dále pak seznámení s metodou a filozofií spontánního natáčení.

Praktická část: Každý student dostane možnost natočit si 10m černobílého filmového materiálu na kameru super 8mm (cca 2 minuty) metodou spontánního filmu, z čehož vzejde společný krátký film. Po natáčení by následovalo volání filmu, skladba jednotlivých částí dohromady a společná projekce.

Doporučená nebo povinná literatura

ČIHÁK, Martin. Ponorná řeka kinematografie; s. 197-205

Hodnoticí metody a kritéria

Realizace zadaného úkolu, účast na většině z fází modulu v jeho praktické části (volání, střih, projekce).

Poznámka

Životopis přednášejícího:

Michal Böhm vystudoval Biskupské Gymnázium v Brně. Studium Filozofie a Anglistiky na Masarykově univerzitě v Brně nedokončil z důvodu přijetí na FAMU. V roce 2013 dosáhl bakalářského titulu na katedře střihové skladby na FAMU s autorským filmem Kremličkiana a bakalářskou prací „Fenomén vyprázdněné narace“. V roce 2016 dokončil magisterské studium s vlastním filmem Horkej den a diplomovou prací „Historické kořeny současného minimalistického filmu“. V současnosti studuje na FAMU v doktorském studiu do kterého byl přijat s projektem Montáž Nicolase Roega.

V letech 2009-2010 pracoval jako střihač zpravodajství v České televizi Brno. Od roku 2010 se podílí jako střihač na dokumentárních pořadech České televize, ale i seriálové hrané tvorby ve spolupráci s Janem Prušinovským (Trpaslík, Most!). Jeho celovečerním hraným debutem jako střihače je film Nenasytná Tiffany (2015). Od té doby se podílel jako střihač na několika studentských filmech (BoHai) a středometrážních či celovečerních dokumentech (Komplex Epopeje, Budovatelé říše, Vienna calling).

Kromě filmové praxe a natáčení vlastních krátkometrážních autorských filmů se věnuje i filmové publicistice (Cinepur, A2) a pedagogické praxi.

Další informace

Pro tento předmět se rozvrh nepřipravuje

Předmět je součástí následujících studijních plánů