Zvuk v dokumentárním filmu

Předmět není vypsán Nerozvrhuje se

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
308MZDF Z 1 13 hodiny SEMINÁŘŮ za celý semestr (45 minut), 15 až 20 hodin domácí příprava česky zimní i letní

Garant předmětu

Jméno vyučujícího (jména vyučujících)

Výsledky učení dané vzdělávací složky

Cílem je předat studentům koncentrovaný souhrn praktických zkušeností s koncepcí a realizací zvukové složky dokumentárního filmu.

Forma studia

přednáška + praktický workshop

Předpoklady a další požadavky

zájem o téma, zpracování úvodní písemné práce dle zadání D. Němce

Obsah kurzu

Studenti se seznámí se zvukovou tvorbou z hlediska specifik žánru dokumentárního filmu. Porovnáváním s typickým a typizovaným stylem natáčení hraného filmu vůči realizačním danostem dokumentárního natáčení se studenti aktivní formou naučí chápat rozdíly, týkající se zvukařské práce, technologie, dramaturgických specifik a kompetencí a roli zvukaře v dokumentárním štábu. Součástí modulu budou diskuse o způsobu snímání a volbě adekvátní zvukové techniky a způsobu snímání. Nad ukázkami z dokumentárních filmů, respektive porovnáním hrubého materiálu a hotového mixu, popřípadě i rozborem existujícího hotového projektu se přejde k diskusi nad praktickými úskalími postprodukce dokumentárního filmu. Ukázky poodhalí způsob hledání zvukově-dramaturgických řešení různých situací, jakož i vhodných esteticko-technických postupů při zpracování dokumentárního zvuku.

Doporučená nebo povinná literatura

Hodnoticí metody a kritéria

absolvování celého modulu, aktivní přístup

Poznámka

pouze pro 2. ročník Bc. KZT - povinné (původně 308ZTDO Zvuková tvorba v dokumentárním filmu)

Životopis přednášejícího:

Mgr. Daniel Němec (nar. 1968)

http://www.audioatelier.cz/daniel_nemec.html

Absolvent KZT FAMU (1994), od r. 1992 pracuje jako samostatný mistr zvuku.

výběr z filmografie:

celovečerní hrané filmy

2021 Il Boemo (r. Petr Václav) /dokončuje se/

2018 Všechno bude (r. Olmo Omerzu)

2014 Cesta ven (r. Petr Václav, Český lev v kategorii Nejlepší zvuk)

2014 – Fair Play (r. Andrea Sedláčková, nominace na cenu Český lev v kategorii Nejlepší zvuk)

2011 Poupata (r. Zdeněk Jiráský)

2006 Hezké chvilky bez záruky (r. Věra Chytilová)

2005 Skřítek (r. Tomáš Vorel)

tv seriály

2020 Místo zločinu Ostrava

2017 Trapný padesátky

dokumentární filmy

2020 Můj otec Antonín Kratochvíl (r. Andrea Sedláčková)

2019 Jiří Suchý – Lehce s životem se prát (r. Olga Sommerová)

2018 Defenestrace 1618 (r. Zdeněk Jiráský)

2013 Hledá se prezident (r. Tomáš Kudrna)

2013 Návrat Agnieszky H. (r. Krystyna Krauze, Jacek Petrycki)

2009 Katka (r. Helena Třeštíková)

2007 Občan Havel (r. Pavel Koutecký, Miroslav Janek)

Další informace

Předmět lze absolvovat opakovaně

Pro tento předmět se rozvrh nepřipravuje

Předmět je součástí následujících studijních plánů