Chemie rozpouštědel

Předmět není vypsán Nerozvrhuje se

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
307KRCRO zkouška 2 24 hodiny PŘEDNÁŠEK za celý semestr (45 minut), 32 až 42 hodin domácí příprava česky letní

Garant předmětu

Jméno vyučujícího (jména vyučujících)

Katedra

Předmět zajišťuje Katedra fotografie

Obsah

Předmět představuje rozpouštědla jako specifickou kategorii chemických látek v praxi konzervátora a restaurátora včetně jejich specifických vlastností. Rozpouštědla jsou studentům představena především z aplikačního hlediska, z důrazem na praktickou složku kurzu.

Hlavní témata:

1/ Teorie a princip rozpouštění, vliv podmínek na průběh rozpouštění.

2/Kategorizace rozpouštědel na základě polarity a použití, vlastnosti rozpouštědel.

3–4/Historie používání rozpouštědel, rozpouštědla ve fotografii, rozpouštědla organických polymerních látek.

5–6/Rozpouštědla v restaurátorské a konzervátorské praxi – typická rozpouštědla a oblasti použití, aplikace rozpouštědel v kontextu ovlivnění historického materiálu.

7/Rozpouštědla barviv, rozpouštědla v malířské praxi.

8–9/Bezpečnost práce s rozpouštědly, vliv na zdraví a životní prostředí. Práce s rozpouštědly v laboratorních podmínkách a v exteriéru.

10/Praktická cvičení – volba vhodného rozpouštědla, práce s rozpouštědly.

11–12/Praktická cvičení – rozpouštění modelových vzorků a vrstev.

Výsledky učení

Student bude seznámen s vlastnostmi a použitím rozpouštědel s důrazem na konzervátorskou a restaurátorskou praxi. Důraz je přitom kladen na praktickou složku – kde se různé typy rozpouštědel uplatňují, jak postupovat při volbě vhodného rozpouštědla, aby bylo dosaženo žádaného výsledku bez poškození ostatních částí historického předmětu a jak přistupovat k používání rozpouštědel z hlediska bezpečnosti, zdraví a ochrany životního prostředí.

Předpoklady a další požadavky

nejsou

Literatura

Povinná:

Zelinger, J., et al.: Chemie v práci konzervátora a restaurátora. 2. vydání, Academia Praha, 1987.

Doporučená:

Svoboda J., et al.: Organická chemie I, Nakladatelství VŠCHT, 2005. 8070805617

Hodnoticí metody a kritéria

Studenti jsou hodnoceni na základě ústní zkoušky.

Poznámka

nejsou

Další informace

Pro tento předmět se rozvrh nepřipravuje

Předmět je součástí následujících studijních plánů